Letselschade: hoe werkt het?
Als u letsel hebt opgelopen (bijvoorbeeld door een auto ongeluk, door een arbeidsongeval of door een medische misser) en de daaruit voortvloeiende schade vergoed wilt hebben, moet de ander aansprakelijk zijn voor die letselschade. Die ander is meestal verzekerd voor dergelijke schade.
Kosten ter vaststelling van aansprakelijkheid en schade
De advocaatkosten die u maakt om de aansprakelijkheid en de schade vastgesteld te krijgen, dienen (mits redelijk) te worden vergoed door de aansprakelijke partij, zodra diens aansprakelijkheid vaststaat. Bijstand van een advocaat kost u in dat geval dan ook (vrijwel) niets.
Deelgeschil
Daarop bestaat echter een uitzondering. De kosten die u maakt voor uw advocaat in het kader van een gerechtelijke procedure, die meestal lang duurt, komen beperkt voor vergoeding in aanmerking. Uitzondering hierop is het zogenaamde deelgeschil, waarbij doorgaans juist wel de volledige advocaatkosten worden vergoed en redelijk snel een deelbeslissing wordt genomen. Dit deelgeschil is speciaal in het leven geroepen voor letselschadezaken. Letselschadezaken worden vrijwel altijd afgedaan zonder dat daar een rechter aan te pas komt.
Erkenning of vaststelling van aansprakelijkheid
De eerste stap is dan ook het aansprakelijk stellen van de persoon door wie u schade heeft geleden. Daarmee staat de aansprakelijkheid echter nog niet vast. Vaak zal die ander de aansprakelijkstelling doorsturen naar zijn verzekeraar. Die verzekeraar zal vervolgens meedelen of haar verzekerde naar haar mening aansprakelijk is. De verzekeraar kan de aansprakelijkheid erkennen waardoor deze vaststaat, maar ook afwijzen of slechts gedeeltelijk erkennen. Als de aansprakelijkheid niet wordt erkend of slechts gedeeltelijk, kan de rechtbank de aansprakelijkheid vaststellen. Bedacht dient te worden dat er verschillende soorten van aansprakelijkheden zijn. De ene keer in uw voordeel, de andere keer in uw nadeel.
Aansprakelijkheid geheel of gedeeltelijk vastgesteld
Als de aansprakelijkheid van de ander vaststaat heeft u recht op vergoeding van alle schade die daarvan het gevolg is. Als de aansprakelijkheid slechts gedeeltelijk (er is sprake van eigen schuld) vaststaat, heeft u ook maar recht op een gedeelte van de vergoeding van uw schade. Zolang de aansprakelijkheid niet vaststaat, heeft u ook geen recht op vergoeding van uw schade.
Trage erkenning aansprakelijkheid
Omdat het vaststaan van aansprakelijkheid meestal grote financiële gevolgen heeft voor de verzekeraar, zal deze meestal de aansprakelijkheid niet zo maar erkennen. De ervaring leert bovendien dat als maar lang genoeg gewacht wordt met erkenning van aansprakelijkheid en het vergoeden van schade, de persoon die schade heeft geleden uiteindelijk instemt met vergoeding van slechts een deel zijn de schade. Het mes snijdt voor de verzekeraar dan aan twee kanten. Zij hoeft niet meteen te betalen en als zij dan toch moet betalen, dan hoeft zij slechts een deel (percentage) van de schade te betalen. En ook verzekeraar weet dat de kosten van een gerechtelijke procedure maar zeer beperkt worden vergoed.
Procederen over aansprakelijkheid
Het alternatief is dat u een gerechtelijke procedure tegen de verzekeraar start om de Rechtbank de aansprakelijkheid te laten vaststellen. Zoals gezegd, kan procederen kostbaar zijn en levert dit zelden tijdwinst op. Bovendien procedeert u dan vaak tegen de verzekeraar. En deze verzekeraar heeft geld genoeg voor een lange procedure met dure advocaten, waarbij op alle slakken zout gelegd wordt. Ondanks dat de onderhandelingen met de verzekeraar over de aansprakelijkheid (te) vaak (veel te) lang duren, is procederen dus niet altijd een alternatief. Soms ontkomt u er echter niet aan. Lopen de onderhandelingen vast op een of twee punten, dan kan een deelgeschil soelaas bieden. Een andere optie is het indienen van een klacht bij het KiFiD.
Meer over klagen bij het KiFiD
Wanneer de aansprakelijkheid is erkend of vastgesteld
Wanneer dan (soms eindelijk) de aansprakelijkheid (of een gedeelte daarvan) vaststaat, moet bepaald worden welke schade voor vergoeding in aanmerking komt. Het juridische begrip schade is vaak niet hetzelfde als waar een slachtoffer aan denkt bij schade. Bovendien moet het slachtoffer bewijzen wélke schade het gevolg is van de aansprakelijkheid. Vaak is het voor iedereen – en dus ook voor de verzekeraar – echter wel duidelijk dát er schade is. In dergelijke gevallen kunt u voorschotten op uw schade krijgen van de verzekeraar.
De hoogte van uw schadevergoeding
De schade die het gevolg is van de aansprakelijke gebeurtenis is afhankelijk van zoveel juridische en feitelijke aspecten, dat iedere letselschade zaak maatwerk is. Door u ervaren schade komt soms niet voor vergoeding in aanmerking. Aan de andere kant kunt u schade hebben geleden terwijl u zich daar helemaal niet bewust van bent. Dat laatste is vaak het geval bij schade die afhankelijk is van toekomstige gebeurtenissen. Niet zelden moeten dan ook ingewikkelde berekeningen gemaakt worden, al dan niet door gespecialiseerde bureaus. Dat de aansprakelijkheid vaststaat, betekent immers niet dat de verzekeraar ‘zo maar’ alles betaalt. Ook de verzekeraar zal ingewikkelde berekeningen toepassen op uw situatie. Ook in deze fase is deugdelijke bijstand derhalve vereist. De hoogte van uw schadevergoeding is mede afhankelijk van uw medische situatie. Het is dan ook van groot belang om bijstand te hebben van een medisch adviseur. Uiteraard komen de kosten van die medisch adviseur ook weer in aanmerking voor vergoeding.
Petra Thie Advocaat te Hellevoetsluis – Specialist letselschade – lid LSA – tel. 0181-335 520